De mythes dat alleen oudere mannen potentieproblemen hebben, zijn al lang ontkracht. Tegenwoordig worden urologen in hun dagelijkse medische praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om de oorzaken te achterhalen en manieren te vinden om de potentie van jonge patiënten te herstellen. Moderne technologieën en methoden voor de behandeling van erectiestoornissen (impotentie) met tijdige diagnose kunnen de kwaliteit van het seksuele leven van een man aanzienlijk verbeteren.

Definitie

Erectiestoornissen zijn een terugkerende aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderde kwaliteit van de erectie, het onvermogen om deze te behouden of te bereiken in de mate die nodig is voor een volledige geslachtsgemeenschap.

De term “erectiestoornissen” werd in 1992 bedacht toen de Amerikaanse National Institutes of Health voorstelden om het als een breder concept te gebruiken dan impotentie. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) klaagt elke tiende man van 21-29 jaar op basis van talrijke gezaghebbende wereldstudies over erectiestoornissen, elke vijfde man tussen de 30-35 jaar en bijna elke tweede man tussen de 40-70 jaar oud. . Dit is de omvang van het probleem van vandaag, en experts voorspellen dat deze cijfers in de komende 25 jaar kunnen verdubbelen.

Externe oorzaken van de ontwikkeling van erectiestoornissen:

 • Roken is een van de belangrijkste factoren die een zeer negatief effect hebben op de erectiele functie.
 • Alcohol, vooral “bieralcoholisme”, drugsverslaving.
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom, chronisch slaapgebrek, constante stressvolle situaties op het werk en in gezinsrelaties.
 • Omgevingsfactoren: onevenwichtige irrationele voeding, voedsel dat is uitgeput in vitamines en micro-elementen,
 • GMO (genetisch modificeerd voedsel).
 • Verhoogde achtergrondstraling, werk in hoogfrequente stralingsomstandigheden.
 • Kenmerken van de vorming van de persoonlijkheid van een man en de vorming van zijn seksualiteit.

De belangrijkste factoren van seksueel gedrag worden vastgelegd in de kindertijd, wanneer een jongen het systeem van acties van oudere mannen in het gezin observeert en vervolgens het pad volgt om de aangeleerde modellen te imiteren of te ontkennen. Het was tijdens deze periode dat de oorsprong van jeugdige zelftwijfel en verlegenheid, de angst om “onderschat te worden”, “niet de verwachte indruk maken” wordt gevormd.

Na verloop van tijd kunnen ze wortel schieten en veranderen in psychologische complexen of fobieën, met een zekere impact op het hele leven van een man.

Interne oorzaken van de ontwikkeling van erectiestoornissen:

 • Hormonale regulatiestoornissen: hypogonadisme (onvoldoende productie van testosteron door de teelballen van een man), een aantal ziekten geassocieerd met disfunctie van de hypofyse en bijnieren, sommige tumoren (bijvoorbeeld hypofyse-adenoom).
 • Bijwerkingen van het gebruik van verschillende medicijnen (sommige antihypertensiva en anti-aritmica, corticosteroïden, psychotrope medicijnen en antidepressiva, enz.).
 • Leeftijdsgerelateerde en verworven veranderingen in het weefsel en de structuren van de penis die betrokken zijn bij het erectiemechanisme.
 • Neurologische ziekten en aandoeningen (epilepsie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, trauma en operaties van de hersenen en het ruggenmerg, het bekken en het perineum).
 • Ziekten van het cardiovasculaire systeem (hypertensie, atherosclerose, enz.).
 • Diabetes mellitus, zwaarlijvigheid, metabool syndroom.

De bovenstaande lijst bevat alleen de meest voorkomende oorzaken die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van disfunctie of ziekten, waarvan het symptoom een ​​verslechtering van de kwaliteit van de erectie is.

Methoden voor behandeling van erectiestoornissen

Moderne kennis op het gebied van urologie-andrologie en seksuologie, evenals het vermogen om individueel een combinatie van farmacologische middelen, therapeutische en chirurgische technieken te selecteren, stellen ons vandaag in staat om veel problemen op te lossen die verband houden met erectiestoornissen (impotentie). Bij het kiezen van een effectieve behandelstrategie hangt veel af van de oorzaken en mate van manifestatie van de aandoening, van de leeftijd, bijkomende ziekten.

In het arsenaal van urologen zijn er gecertificeerde moderne medicijnen die het herstel van de erectiele functie helpen stimuleren of zelfs de levenslange schakels in het mechanisme van een adequate erectie volledig farmacologisch vervangen. Dankzij actieve advertenties kent iedereen tegenwoordig de namen van de beroemdste medicijnen om de potentie te herstellen. Maar artsen dringen er bij mensen op aan af te zien van zelfmedicatie, wat tot negatieve bijwerkingen kan leiden. Alleen professioneel advies en optimale diagnostiek garanderen dat de voorgeschreven medicijnen effectief zijn en uw gezondheid niet schaden.

Preventie van erectiestoornissen

Maatregelen voor de algemene preventie van erectiestoornissen zijn onder meer:

evenwichtige en rationele voeding, rijk aan vitamines en micro-elementen, essentiële aminozuren en meervoudig onverzadigde vetzuren;
naleving van het regime van werk en rust, allereerst volledige slaap (het is in een droom dat het lichaam al zijn unieke instellingen voor zelfregulatie herstelt en “storingen” daarin elimineert);
lichamelijke activiteit, sport, ook in de frisse lucht;
gebrek aan langdurige stressvolle situaties op het werk en thuis;
weigering van alcoholmisbruik (inclusief bier), roken en drugsgebruik;
tijdige preventie en behandeling door specialisten van ziekten die leiden tot erectiestoornissen (hypertensie, atherosclerose, diabetes mellitus, zwaarlijvigheid, enz.).

Afzonderlijk moeten we voedingsproducten noemen die de erectiele functie verbeteren en kunnen worden gebruikt om de overtreding ervan te voorkomen: voedsel dat rijk is aan vet en in water oplosbare vitamines (olijf- en zonnebloemolie, noten, rozenbottels, krenten, verse groenten en fruit, granen en peulvruchten), bronnen omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, sesamolie, maïsolie) en essentiële aminozuren (melk en zuivelproducten, kwarteleitjes, vlees en vis). We hebben het natuurlijk alleen over natuurlijke ingrediënten, en niet over “onsterfelijke” genetisch gemodificeerde producten. Er moet aan worden herinnerd dat overeten en overgewicht ook een directe weg zijn naar potentiestoornissen.

Erectiestoornissen zijn vaak het gevolg van een ziekte of aandoening in de regulering van het erectieproces. Overtredingen komen zelden onmiddellijk en permanent voor. Daarom wordt een man bij de eerste manifestaties van disfunctie geadviseerd om onmiddellijk een arts te raadplegen, ook alleen voor advies, om niet het moment te missen om een ​​tijdige, effectieve en veilige behandeling te starten.