Een van de meest voorkomende ziekten van het mannelijke urogenitale systeem is erectiestoornissen, dat wil zeggen erectiestoornissen. De meeste mannen beschouwen deze ziekte als een persoonlijk probleem, waar niet over gesproken wordt, en gaan niet naar de dokter. Sommigen van hen denken dat erectiestoornissen ongeneeslijk zijn. Dit is niet het geval: in 95% van de gevallen is erectiestoornis te genezen. Het belangrijkste is om de oorzaak van deze aandoening nauwkeurig te bepalen.


Tekenen van erectiestoornissen

Erectiestoornissen zijn op zich geen ziekte, maar slechts een diagnostisch symptoom dat wijst op de aanwezigheid van ernstigere gezondheidsproblemen, daarom moet u onmiddellijk een arts raadplegen en een onderzoek ondergaan als u merkt dat u zich in:

 • Moeilijkheden om een ​​erectie te krijgen of te behouden
 • de erectie wordt zwakker;
 • de erectie in de ochtend wordt minder uitgesproken.

Oorzaken van erectiestoornissen

Van enkele tientallen mogelijke oorzaken van erectiestoornissen verschijnen atherosclerose (in verschillende manifestaties), hypertensie, verhoogd lichaamsgewicht en diabetes mellitus als significante.

Bovendien heeft het laatste wetenschappelijke bewijs bewezen dat erectiestoornissen een voorloper zijn van ernstige cardiovasculaire aandoeningen (myocardinfarct, beroerte, enz.).

Tegenwoordig is het gebruikelijk om onderscheid te maken tussen vier hoofdvormen van erectiestoornissen:

 • vasculogene (vasculaire) vorm;
 • psychogeen (vanwege ervaren stress);
 • neurogeen (voor ziekten van het zenuwstelsel en de wervelkolom);
 • endocriene (met diabetes mellitus en met andropauze – mannelijke “menopauze”).

Risicofactoren voor erectiestoornissen:

 • Sedentaire levensstijl.
 • Onregelmatig, onjuist dieet.
 • Bloedvataandoeningen geassocieerd met de ontwikkeling van diabetes mellitus of hypertensie, occlusie van de bekkenslagaders, roken, hoge cholesterolspiegels en aandoeningen van het veneuze systeem.
 • Psychische stoornissen veroorzaakt door vermoeidheid, stress, depressie, drugsverslaving, alcoholisme, overmatige opwinding of angst voor impotentie.
 • Endocriene aandoeningen: hypogonadisme, hypothyreoïdie, diabetes mellitus, obesitas.
 • Neurologische problemen: beroertes, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, ziekten en verwondingen van het ruggenmerg.
 • Ziekten en verwondingen van de penis: ziekte van Peyronie, trauma, letsel, ontsteking.
 • Medicijnen gebruiken: hormonen, kalmerende middelen, antidepressiva.
 • Chronische prostatitis.
 • Leeftijd.

Diagnose van erectiestoornissen


Een grondige en competente diagnose is de sleutel tot een succesvolle behandeling. Het is niet alleen belangrijk om een ​​diagnose vast te stellen, maar ook om de ware oorzaken van erectiestoornissen te identificeren. Neem hiervoor contact op met een uroloog-androloog.

Behandeling van erectiestoornissen

Zoals eerder vermeld, is impotentie geen ziekte, maar een symptoom van een andere ziekte, daarom wordt, afhankelijk van de diagnose, gekozen voor medische, chirurgische of psychologische behandeling.

Medicatie voor erectiestoornissen

Deze behandelingsmethode bestaat uit het innemen van medicijnen zoals voorgeschreven door de behandelende arts. De werking van de medicijnen is gericht op het verhogen van de tonus van het lichaam en het verhogen van de intensiteit van de bloedstroom in de bloedvaten van de penis.

Medicamenteuze behandeling is in de regel tijdelijk en niet in alle gevallen effectief.

Vasculaire chirurgie van de penis

In het geval dat de pathologie van de bloedvaten van de penis wordt onthuld, wordt een operatie uitgevoerd, met als doel de stroom van arterieel bloed naar de penis te vergroten en het proces van veneuze uitstroom te vertragen.

De effectiviteit van deze methode om erectiestoornissen te behandelen is 20-80%.

Endoprothetiek van de penis

De meest radicale manier om de erectiele functie te herstellen, is de endoprothetica van de penis. Momenteel zijn er verschillende soorten prothesen. De eenvoudigste hiervan zijn halfstijve staven. Meestal worden echter complexere apparaten met elastische cilinders gebruikt, waarin vloeistof wordt geïnjecteerd, waardoor de erectie toeneemt.

Psychologische behandeling van erectiestoornissen

Therapie van psychologische vormen van impotentie wordt uitgevoerd door een psychotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van psychoseksuele stoornissen. Behandelingstactieken worden in elk geval strikt individueel geselecteerd.
Middelen en medicijnen voor de behandeling van erectiestoornissen

Momenteel bieden apotheken verschillende erectieversterkers. Vaak worden biologische supplementen (voedingssupplementen) verkocht onder erectiemiddelen, die niet effectief zijn en een onvoorspelbaar effect kunnen hebben, aangezien ze geen serieuze klinische proeven hebben doorstaan. Het is belangrijk om hier te begrijpen dat alleen een arts professioneel medicijnen kan voorschrijven.