Succes bij de behandeling van impotentie hangt van veel factoren af, voornamelijk van de oorzaak van de ziekte. Het omgaan met erectiestoornissen van psychogene aard bij een jonge man is dus onbetwistbaar gemakkelijker dan bijvoorbeeld met ernstige organische impotentie als gevolg van een operatie om de prostaatklier te verwijderen. Een belangrijk element van het positieve resultaat van de therapie is het tijdige beroep van de patiënt op medische hulp – hoe langer de ziekte voortschrijdt, hoe moeilijker het is om het pathologische proces om te keren.

Andrologie, een tak van de geneeskunde die gespecialiseerd is in de behandeling van ziekten van het mannelijke genitale gebied, heeft een breed arsenaal aan methoden die zijn gebaseerd op verschillende benaderingen om erectiestoornissen te bestrijden. Het is niet de moeite waard om te dramatiseren en een bezoek aan de dokter te vermijden uit angst voor een teleurstellende prognose. In de meeste gevallen is erectiestoornis slechts een overkomelijke hinder die in geen geval de oorzaak mag worden van een ernstige emotionele crisis.

Een volledige genezing kan worden verwacht in gevallen van de psychogene aard van de ziekte (rationele psychotherapie), posttraumatische arteriogene ED bij jonge mannen (een operatie om de bloedstroom van de penis te reconstrueren is geïndiceerd). De prognose voor hormonale stoornissen (hypogonadisme, hyperprolactinemie) is ook gunstig. In gevallen waarin een negatief effect van de door de patiënt ingenomen medicijnen wordt onthuld, wordt de kwestie van hun annulering of vervanging opgelost, wat meestal leidt tot het herstel van een erectie.

Als een uitgebreid onderzoek de oorzaak van ED niet aan het licht brengt, is de therapie symptomatisch.

Corrigerende maatregelen en therapie kunnen leiden tot een verbetering van de erectiele functie, zelfs zonder specifieke behandeling, of de effectiviteit van therapeutische maatregelen vergroten. Onder hen de normalisatie van bloeddruk, cholesterol, glucose en totale testosteronniveaus in het bloed. Zoals eerder vermeld, kan annulering en vervanging (in samenwerking met gerelateerde specialisten) van medicijnen die de erectie negatief beïnvloeden, helpen. Normalisatie van voeding, lichaamsgewicht en regelmatige fysieke activiteit zal een gunstig effect hebben op de toestand van niet alleen de intieme sfeer, maar het hele organisme als geheel [4].

Psychologische therapie:

Het doel van psychotherapie is om de blokkering op te heffen die een lichamelijk gezonde man verhindert seksuele functies uit te oefenen. Een vertrouwensrelatie met een professional kan u helpen de oorzaak van de aandoening te achterhalen en negatieve ervaringen uit het verleden te boven te komen. Vaak is gezamenlijk overleg met een vaste partner van een man effectief, omdat de rol van haar gedrag bij het herstel van de patiënt erg groot is. Psychotherapie is een onmisbaar onderdeel van de behandeling, ongeacht de oorzaken van erectiestoornissen.

Geneesmiddelen voor de behandeling van erectiestoornissen

Momenteel wordt een stapsgewijze benadering bij de behandeling van ED toegepast, die de opeenvolgende toepassing van therapeutische methoden omvat. Medicamenteuze therapie begint met type 5 fosfodiësteraseremmers (alternatieven hiervoor kunnen vacuümmachines en schokgolftherapie voor de penis zijn). Vervolgens kan het effect worden versterkt tot intracaverneuze injecties en falloprothesen. Een verandering in de behandelingsfase wordt doorgevoerd wanneer deze niet effectief of onaanvaardbaar is voor de patiënt [5].

Geneesmiddelen uit de groep van remmers van fosfodiësterase type 5 (PDE-5) verwijden de bloedvaten van de penis, waardoor zelfs bij ernstige circulatiestoornissen een erectie kan worden verkregen. Momenteel zijn er in Rusland vier geneesmiddelen van deze groep verkrijgbaar, geproduceerd in tabletvorm in verschillende doseringen, hun actieve ingrediënten:

  • sildenafil;
  • tadalafil;
  • vardenafil;
  • udenafil.

U kunt deze medicijnen kopen in onze winkel in Nederland

In sommige gevallen, met organische erectiestoornissen, kunnen testosteronpreparaten effectief zijn (bij afwezigheid van contra-indicaties voor testosterontherapie). Er zijn verschillende vormen van afgifte: injectie, transdermaal (in de vorm van pleisters), testosterongel.

Het medicijn, de dosis, het toedieningsregime en de duur van de cursus worden individueel geselecteerd.

Als er geen effect is van orale geneesmiddelen, kunnen intracaverneuze injecties van vasoactieve geneesmiddelen worden gebruikt. Voor toediening rechtstreeks in het corpus cavernosum van de penis worden verschillende geneesmiddelen als monotherapie of in combinatie gebruikt (stoffen: prostaglandine E1, fentolamine, papaverine). Na de selectie van de vereiste hoeveelheid van het medicijn en de juiste training, wordt de patiënt overgebracht op auto-injectie. De aanbevolen frequentie is niet meer dan drie keer per week.

Door training:

Perineale spiertraining is een andere medicijnvrije therapie voor erectiestoornissen. Als gevolg van een zittende levensstijl ervaren veel mannen chronische stagnatie van bloed in het bekkengebied, wat het werk van bloedvaten verstoort en de erectie negatief beïnvloedt. Regelmatige lichaamsbeweging om de spieren rond de penis en het scrotum te ontwikkelen, kan de kwaliteit van seks aanzienlijk verbeteren. Dergelijke oefeningen kunnen voor alle mannen nuttig zijn, ongeacht of ze tekenen van overtredingen op dit gebied vertonen.

Chirurgische methoden:

Helaas geeft de behandeling van erectiestoornissen in sommige gevallen zonder gebruik te maken van chirurgische technieken niet het gewenste resultaat. Chirurgische opties variëren.

Allereerst zijn dit chirurgische ingrepen aan de bloedvaten. In dit geval kunnen de beste resultaten worden verwacht bij jonge mannen met traumaproblemen, terwijl bij mannen met gegeneraliseerde atherosclerose het effect na deze operaties van korte duur is.

In het geval van bepaalde verwondingen en pathologieën van het urogenitaal systeem, is er geen andere manier om de “mannelijke kracht” van de patiënt terug te geven, behalve door protheses van de penis uit te voeren. Als de patiënt aandringt op een radicale oplossing voor zijn probleem, worden phallo-endoprothesen gebruikt met halfharde prothesen of hydraulische implantaten die een erectie simuleren.

Momenteel zijn er verschillende implantaatmodellen ontwikkeld die in staat zijn om de natuurlijke seksuele functie met een hoge mate van betrouwbaarheid te reproduceren en beide partners plezier te bezorgen. Het grootste nadeel van deze methode zijn de indrukwekkende kosten van zowel de falloprothese zelf als de operatie om deze te installeren.

Er zijn twee soorten penisimplantaten: flexibel (semi-rigide) en opblaasbaar (twee- of driedelige hydraulische systemen). De meeste patiënten geven de voorkeur aan driedelige prothesen vanwege het bereiken van een natuurlijkere erectie. Tevredenheid over het seksleven na implantatie wordt opgemerkt door meer dan 90% van de geopereerde patiënten en hun partners.

De meest ernstige complicatie van penisimplantatie is periprothetische infectie. Tegenwoordig worden falloprothesen met antibacteriële coating steeds vaker gebruikt, wat de kans op deze complicatie kan verkleinen van 5% naar 2% [6].

Schokgolftherapie

Een relatief nieuwe, maar steeds populairder wordende methode om erectiestoornissen te behandelen, is schokgolftherapie (SWT). Het is gebaseerd op het vermogen van akoestische golven om de wanden van bloedvaten te verzachten en de uitbreiding van de bloedtoevoer naar de penis te stimuleren, wat kan leiden tot tastbare resultaten na één tot drie sessies.

Het belangrijkste voordeel van SWT is het effect op de oorzaak, niet op de symptomen van de ziekte. Deze behandelingsmethode wordt aanbevolen voor gebruik bij patiënten met milde ED of bij afwezigheid van effect van PDE-5-remmers [7].

Elke man die zijn jeugd wil verlengen, moet nadenken over het voorkomen van erectiestoornissen. Het omvat stoppen met roken en alcoholmisbruik, afvallen met verhoogd lichaamsgewicht, regelmatige lichaamsbeweging, goede nachtrust en behandeling van chronische ziekten – hypertensie, diabetes mellitus en andere. Maar zelfs als er tijd verloren gaat, wanhoop niet – zoek hulp bij een uroloog-androloog. De juiste therapie zal helpen om de harmonie en helderheid van intimiteit terug in uw leven te brengen.