Hardlopen is een sport die zowel mannen als vrouwen op alle afstanden aantrekt, van sprint tot ultramarathon. Hoe hardlopen de vrouwelijke figuur beïnvloedt, hebben we al op onze website geschreven, en dit artikel zal je vertellen hoe hardlopen nuttig is voor mannen.

Wat zijn de voordelen van hardlopen voor mannen

Met de leeftijd hebben mannen, die vaak of zelden dronken dranken drinken, zo’n probleem als een ‘bierbuik’. Het is een feit dat bij veelvuldige consumptie van bier in het lichaam van een man, het niveau van het vrouwelijke hormoon oestrogeen toeneemt, wat de oorzaak is van de ophoping van onderhuids vet.

Maar als u regelmatig hardloopt, kan dit probleem worden voorkomen.

Hardlopen verbrandt veel calorieën

Mannen, meer dan vrouwen, geven de voorkeur aan krachttraining in de sportschool voor zowel gewichtstoename als gewichtsverlies. Maar als gewichten uitstekend werk leveren met een set spiermassa, dan is hardlopen de beste optie om af te vallen, omdat je in dezelfde tijd twee keer zoveel calorieën verbruikt als bij krachttraining.

Hardlopen versterkt botten

In tegenstelling tot elke andere aërobe training die u in de sportschool kunt doen, hardlopen en versterken van botten en spieren. Bijvoorbeeld zwemmen, fietsen en crosstrainers niet. Het is de moeite waard om hardlopen in uw trainingsplan op te nemen om uw botten te versterken en vervolgens osteoporose te voorkomen.

Hardlopen helpt om slechte gewoonten te doorbreken

Mannen zijn vatbaarder voor ongezonde gewoonten dan vrouwen – roken en overmatig alcoholgebruik. Hardlopen helpt deze verslavingen te beteugelen, vooral bij mannen die atletisch zijn.

Hardlopen helpt je om je emoties beter te uiten.

Het onderdrukken van emoties is slecht voor de geestelijke gezondheid en interpersoonlijke communicatie. Mannen hebben de neiging om moeite te hebben met het uiten van emoties. Onderzoek heeft aangetoond dat hardlopen in dit opzicht positieve veranderingen veroorzaakt bij mannen.

Trainingsplannen voor de marathon en halve marathon. Download en begin vandaag met de voorbereiding.

Hardlopen vergroot het zelfvertrouwen

Uit een Amerikaanse peiling bleek dat 80% van de mannen en 60% van de vrouwen die twee tot drie keer per week aan sport deden, in het bijzonder joggen, hun sexappeal beoordeelden als ‘bovengemiddeld’.

Wat zijn de voordelen van hardlopen voor mannen en hoe beïnvloedt het de potentie
Hoe hardlopen de potentie beïnvloedt

Maar misschien is het belangrijkste voor mannen tijdens het hardlopen het effect op de potentie.

Testosteron is verantwoordelijk voor een hoog libido en zin in seks bij mannen. Het is gebleken dat hardlopen de vrije testosteronniveaus aanzienlijk kan verbeteren, vooral als het een intensieve intervaltraining is. Zelfs 20 minuten krachtig joggen kan de fysiologische seksuele opwinding vergroten.

Wetenschappers ontdekten dat de mannen die negen maanden lang vier keer per week aëroob liepen, 30% vaker seks hadden en 26% meer orgasmes hadden. Er werd ook vastgesteld dat atleten gemakkelijker en vaker een orgasme bereiken.

Bovendien verbetert hardlopen het voortplantingsvermogen van een man door het aantal zaadcellen te verhogen. Dit onthulde een onderzoek dat aantoonde dat mannen die 15 uur of meer per week hardlopen of gewoon lichamelijk actief zijn (hetzelfde wandelen), de spermaconcentratie 73% hoger is dan bij mannen die een zittende levensstijl leiden.
Hoe u het meeste uit uw hardlopen kunt halen

Om al deze voordelen van hardlopen te krijgen, moet je natuurlijk beginnen met hardlopen. Hier zijn 5 eenvoudige regels die u moet volgen wanneer u begint met trainen.

1. Ga niet achter miles aan.

Hardlopen kan nuttig zijn, en kan verwondingen en ziekten veroorzaken, als je training niet verstandig benadert, dat wil zeggen, enorme hoeveelheden uitvoeren zonder de juiste training en geef jezelf geen rust. Zonder rust is het lichaam niet in staat om te herstellen, opnieuw op te bouwen en te versterken.

Veel mensen voelen zich schuldig als ze overdag inactief zijn. Een eenvoudige tip: als je je schuldig voelt voor het rusten – doe een paar push-ups.

2. Pas op je schoenen.

Koop schoenen op basis van de individuele kenmerken van de voet en negeer de afgelegde kilometers niet. Als een deel van de sneakers uit elkaar valt of de zool niet meer demping heeft, is het tijd om een nieuw paar te kopen. Hoe u de juiste hardloopschoenen kiest, leert u in ons artikel.

3. Langzaam lopen

Train slowly to compete fast-het belangrijkste postulaat van het boek “Running on the 80/20 rule” van Matt Fitzgerald. Waarom lijkt hardlopen voor veel beginners pijnlijk en onaangenaam? Omdat ze altijd op een ongemakkelijk tempo lopen.

Het lijkt misschien vreemd, maar 80% van de looptijd zou zo gemakkelijk moeten verlopen dat je tijdens de run met een partner kon praten. En slechts 20% wordt bezet door hetzelfde ongemakkelijke tempo, hoge snelheden, exorbitante hartslagen, zweet en tranen.

Hoe snelheid te ontwikkelen in lange afstand lopen

4. Bezoek de sportschool

Er zijn mannen die van nature een snelle toename van de spiermassa krijgen. Dergelijke hardlopers hoeven zich niet te concentreren op het werken met gewichten, het zal genoeg zijn voor hen om krachtoefeningen met hun eigen gewicht in het trainingsplan op te nemen.

Als u geen reliëfspieren hebt, moet u de sportschool vaak en regelmatig bezoeken – het versterken van de spieren van de rug, buik en benen is nuttig voor goede hardlooptechnieken en blessurepreventie.

5. Sluit de tepels af

Wrijven over de tepels tijdens het hardlopen is een bekend en onaangenaam probleem voor veel mannen op lange runs. Als je dit nog niet eerder hebt meegemaakt, voor de eerste marathon, raden we je ten zeerste aan om dit artikel te lezen om af te sluiten met een glimlach, en niet met bloedvlekken op je T-shirt: wat te doen als je tijdens het hardlopen je tepels wrijft.

Welke training is nuttiger – ‘s ochtends of’ s avonds

De beste training is degene die je hebt gedaan. Het trainingsproces is belangrijker dan subjectieve meningen over wanneer je moet trainen. Immers, iedereen heeft zijn eigen bioritme, zijn eigen werk – en familieschema-plan uw workouts op basis hiervan, en wees kritisch op de controversiële aanbevelingen van de coaches, om de motivatie niet te verliezen en met plezier te rennen.

Op welk moment hardlopen meer plezier brengt, op welk moment is het beter om te trainen! Maar hoe zit het met de beruchte vetverbranding in de ochtend op een lege maag?

Ja, hardlopen op een lege maag draagt echt bij aan een betere vetverbranding en een verhoogd uithoudingsvermogen, maar niet alle mensen worden zo vol wakker dat ze pas na anderhalf tot twee uur klaar zijn om te ontbijten. Als je snel genoeg hongerig wakker wordt, hoef je je geen zorgen te maken over trainen op een lege maag.

Natuurlijk is de fysiologie van mannen zodanig dat het niveau van testosteron in de ochtend een derde hoger bereikt dan in de avond, maar in tegenstelling daarmee worden de spieren gedurende de dag geleidelijk flexibeler en is uw anaërobe capaciteit ook in de middag ongeveer 7% hoger.

Kan hardlopen schade toebrengen aan het mannelijk lichaam

We hebben al opgemerkt dat hardlopen ook schadelijk kan zijn als je je lessen niet verstandig benadert. Naast de verwondingen waar hardlopers van beide geslachten gevoelig voor zijn, zijn er alleen negatieve gevolgen voor mannen.

Varicocele

Deze urologische pathologie komt tot uitdrukking in een verandering in de aderen in het zaadstreng, wat een schending van de uitstroom van bloed door de aderen van de testikel veroorzaakt. Dit bedreigt niet iemands leven, maar wel zijn voortplanting. Compressie van de spieren als gevolg van hardlopen kan leiden tot een verhoogde bloedstroom en verhoogde intra-abdominale druk, waardoor de symptomen van de ziekte in de vorm van trekkende pijn meer merkbaar.

Strakke kleding

Tijdens het hardlopen moet er ondersteuning zijn voor de mannelijke deugden, maar te strakke compressiebroeken of T-shirts beperken de bloedtoevoer naar de lies, wat kan leiden tot pijn of gevoelloosheid.

Spermakwaliteit

Hoewel hardlopen een positief effect heeft op het aantal zaadcellen, is er bewijs uit een studie die beweert dat mannen die meer dan 100 km per week lopen een 28% afname van circulerende testosteronspiegels kunnen ervaren, evenals een lagere kwaliteit van het sperma.

Verminderd libido

Zoals je begrijpt, rennen is erg dubbelzinnig. Aan de ene kant heeft het een positief effect op het libido, maar aan de andere kant, wanneer het volume en de intensiteit overgaan in de categorie van de hoogste sportvaardigheid, heeft hardlopen het tegenovergestelde effect.

Een studie die dit probleem onderzocht concludeerde dat een afname van het libido bij mannen wordt geassocieerd met een afname van de productie van testosteron na intensieve training. En als je daar de mentale en fysieke uitputting aan toevoegt, is het logisch dat als je thuis komt, je alleen maar wilt slapen.

Zoals u kunt zien, hardlopen vereist een respectvolle houding: een geleidelijke, in plaats van abrupte, toename van volume en intensiteit, goede schoenen en functionele kleding, een verscheidenheid aan routes en natuurlijke oppervlakken. En dan, als je deze gulden middenweg bereikt, zal hardlopen geen kwaad doen, maar alleen de kwaliteit van leven verbeteren!